0 0
Sa janë të shëndetshme vezët?

Sa janë të shëndetshme vezët?

Directions

Share

Shumicës prej nesh na pëlqen të konsumojmë vezë. Ato mund t’i përgatisni në mënyra të ndryshme dhe ato konsiderohen një ushqim i shëndetshëm, të paktën … derisa të skadojnë. 

Por jo të gjitha vezët janë njësoj. Disa prej tyre kanë të kuqe portokalli të errët, ndërsa vezët e tjera kanë të kuqe të verdhë me ngjyra të lehta, çka lidhet direkt me gjendjen shëndetësore të pulës.

E kuqja e vezës e verdhë

Njerëzit thonë se ngjyra dhe forma e të kuqes së vezës mund të ju tregojnë më shumë rreth shëndetit të pulës. Ideja e përgjithshme është se sa më e errët, më kompakte dhe e rrumbullakët është e verdha, aq më e shëndetshme është pula. Mendohet se është provë se kjo pulë jeton e lirë për të kullotur dhe se ajo gjithashtu ka një dietë të pasur dhe të larmishme. Nga ana tjetër, një e verdhë veze me ngjyrë të lehtë tregon një jetë jo të shëndetshme për pulën. Ky informacion për një kohë të gjatë tregonte të vërtetën, por rezulton se nuk është aspak e vërtetë! Por kjo na lë me një pyetje: çfarë shkakton ndryshimin e ngjyrave të verdhave të vezëve dhe çfarë do të thotë?

Ushqimi

E vetmja gjë e vërtetë që dimë tani është që të kuqet e vezëve mund të jenë me ngjyra të ndryshme; mund të ndryshojë nga portokalli i errët në të verdhë të lehta. Por çfarë do të thotë ?! Me sa duket, ajo nuk zbulon asgjë në lidhje me shëndetin ose stilin e jetës së pulës, apo sa i shëndetshme është e kuqja e vezës për ata që e hanë. E tëra lidhet me atë, që pula hëngri përpara se të bënte vezën. Nëse ushqimi që ha pula përmbante shumë kokërra të verdha, e kuqja e vezës do të jetë e verdhë. Sidoqoftë, nëse pula ka pasur një dietë më të ekuilibruar me misër dhe jonxhë, për shembull, e kuqja e vezës do të jetë më e errët. Kjo është për shkak të karotenit të pranishëm në misër dhe bar.

Efektet

E gjithë kjo nuk ka asnjë ndikim në vlerën ushqyese ose shijen e vezës. Të kuqet e vezëve përmbajnë vitamina A, D, E dhe K pavarësisht nga ngjyra dhe të gjitha kanë të njëjtën shije. Për më tepër, ndërsa ne preferojmë të blejmë vezë organike në vend të vezëve të krijuara në mënyrë laboratorike, e vërteta është se kushtet e jetesës së pulës nuk kanë asnjë ndikim në vlerat ushqimore të vezës.

(Visited 157 times, 1 visits today)
previous
Një drekë e lehtë: Spinaq me vezë
next
Përse duhet të hamë mjaltë me arra?
  • 157 Views
  • Vështirësia: Medium

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Duhet të kyçeni ose regjistroheni që ta ruani këtë recetë.

previous
Një drekë e lehtë: Spinaq me vezë
next
Përse duhet të hamë mjaltë me arra?